Energiatehokasta ja häiriötä sietävää tiedonsiirtoa

Xortec on Suomen ensimmäinen sertifioitu Sigfox-partneri

Sigfox on ensimmäinen maailmanlaajuinen IoT-verkko eli esineiden internetin verkko. Verkko mahdollistaa kevyen anturi- ja mittausdatan välittämisen huomattavasti matkapuhelinverkkoja edullisemmin sekä yksinkertaisimmin päätelaittein.

Sigfox-teknologia on suunniteltu puhtaasti esineiden internetin tarpeisiin ja pienten datamäärien, kuten esimerkiksi lämpötilan, kosteuden tai mittarilukeman, välittämiseen. Sigfox-sertifioidut laitteet toimivat jo lähes 40 maassa. Suomessa tukiasemien rakentaminen ja kaupallinen käyttö aloitettiin 2016 ja verkon kattavuus on jo yli 85 % (5/2017). Verkko-operaattorina toimii Connected Finland.

Xortec on ensimmäinen suomalainen sertifioitu Sigfox-partneri, joka suunnittelee ja valmistaa Sigfox-verkossa toimivia valmiita lopputuotteita. Muita tunnettuja partnereita ovat Microchip Technologiesin ja Texas Instrumentsin kaltaiset suuret kansainväliset komponenttivalmistajat.

Sigfox toimii lisenssivapailla taajuusalueilla.

Julkisesti operoidun radioverkon taajuus Euroopassa on 868 MHz. Sigfoxin käyttämä kaistanleveys on erittäin kapea (Ultra Narrow Band, 100 Hz) ja lähetysnopeus vain 100 bittiä sekunnissa. Yhdessä suhteellisen alhaisen taajuuden kanssa nämä erityispiirteet tekevät teknologiasta äärimmäisen energiatehokkaan, pitkälle kantavan, hyvin häiriöitä sietävän ja hyvin esteitä läpäisevän.

Esimerkkejä Sigfox-verkkoa hyödyntävistä tuotteista ovat mm. Xortecin Main-Iot-vesivuotovahti, palovaroittimet sekä yksinkertaiset päällä-pois-päältä-ilmaisimet. Sigfox-laitteet eivät ole välittömässä yhteydessä internetiin, joten niissä on erittäin korkea tietoturva.